Ciri-Ciri Jamur di Derah celah Selangkangan

Ramai yang tidak tahu mengenai kebersihan diri. Apabila kesihatan sekali lagi menurunkan bakteria biasa, virus dan bahkan cendawan akan segera menyerang diri kita.

Kulat boleh menjangkiti mana-mana kulit, terutamanya bahagian lembap badan, salah satunya adalah pangkal paha atau pangkal paha. Jangkitan kulat di pangkal paha disebut tinea cruris yang disebabkan oleh kulat jenis dermatophyte yang juga biasanya menjangkiti bahagian lain kulit. Bagaimana pula dengan ciri-ciri cendawan di pangkal paha?

1. Kemerahan di kawasan yang terjejas

2. Gatal-gatal sentiasa di kawasan yang terjejas

3. Sensasi pembakaran atau kesakitan, terutamanya apabila terdapat lecet akibat menggaru

4. Kupas lapisan kulit, sehingga kelihatan seperti kulit bersisik atau retak di kawasan gatal

5. Peningkatan ruam dengan senaman atau aktiviti fizikal Perubahan warna kulit, kemerahan atau kekuningan, mempunyai sempadan yang jelas antara kulit yang sakit dan sihat (lihat gambar di atas)

6. Rash yang tidak bertambah baik atau bahkan bertambah buruk atau tumbuh lebih luas selepas menggunakan krim hydrocortisone (anti gatal) Baca juga : Punca Dan Petua hilangkan gatal di celah kelangkang

Cendawan di pangkal paha boleh merebak ke pangkal paha, paha dalaman, ke perut dan punggung. Biasanya kulat di pangkal paha berlaku pada orang gemuk. Baca juga : Punca Gatal Dan Kurap Di Celah Kelangkang

Leave a Reply